TVES – Computers Emmen

In dit item gaan we het verder hebben over een Gaming Computer bouwen wat verder gaat op het verhaal ‘van laptop naar gaming pc‘. In het voorgaande deel kwamen we er achter dat de laptop niet meer te maken was, omdat er een klein onderdeel was door gebrand.

De weg van een gaming computer bouwen

Hier bij TVES – Computers Emmen is een van ons streven het leveren van systemen die precies bij de klanten passen. Met dit in gedachten kan je de vraag; ‘Wat wil je er precies mee doen?’ natuurlijk niet missen. Zoals je misschien al zou hebben kunnen raden door de titel te lezen wordt het hoofddoel van deze computer om gewoon vol gas te kunnen gamen.

Nu staan er op internet al meerdere best buy guides waarin mooie configuraties staan. Alleen ze zijn niet speciaal voor de klant. Hierdoor heb je als voorbeeld een hele snelle configuratie van 2600,- euro, dit is een heel mooi systeem alleen ver boven het budget van de klant. Op de zelfde site was ook een andere configuratie te zien voor 710,- euro. Nu is dit ook een mooi systeem alleen kan het voor het budget van de klant nog veel sneller. Dus hoe maken wij onze configuratie voor de klant.

Basis van een Gaming Computer bouwen

Wist u dat u bij TVES – Computers Emmen binnen één dag al een basis concept met prijs.

De CPU

Als het om de cpu gaat zijn wij zelf altijd fan van Intel. Ja, het is duurder maar daarvoor krijg je een snellere cpu die soms veel minder stroom verbruikt. Verder heeft Intel ook het voordeel dat ze een veel betere integratie hebben van het PCIe protocol (wilt u meer weten over het PCIe protocol lees het dan in het item van 14-05-2019). Dit heeft verschillende voordelen waaronder dat de GPU op PCIe 3.0 x 16 kan werken EN dan nog twee keer een M.2 PCIe 3.0 x4. Met al deze voordelen waren we overtuigt van een Intel CPU. Wel was het even twijfelen of we voor de i7 8700k(€377,99), i7 9700k(€428,55) of de i9 9900k(€529,34) zouden kiezen.

Als eerste viel de i7 9700K af omdat deze 8 cores heeft en ook 8 threads terwijl de i7 8700k 6 cores en 12 threads heeft. Hierdoor was het prestatie verschil niet bijzonder groot en zeker niet als je de i7 8700k nog zou overklokken. Hierna was de keuze vrij makkelijk de i9 9900k is een stuk sneller dan de i7 8700k alleen na 2 keer nadenken was hij gewoon te duur voor het budget. Het prijs verschil van +-150,- konden we beter in de GPU stoppen.

De GPU

Wat is een van de belangrijkste dingen bij het bouwen van een gaming computer? De GPU natuurlijk. Uit instinkt was het idee om voor een Nvidia GTX…. te gaan. Dit omdat deze reeks een lange tijd aan de top heeft gestaan. Alleen het afgelopen jaar is er een nieuwe serie bij gekomen namelijk de Nvidia RTX…. Deze serie heeft een nieuwe methode van renderen namelijk raytracing. Met de toekomst in gedachten was dit een must, daarom waren we voor de RTX 2060(€365) gegaan. Ook al was onze eerste gedachten een GTX 1660Ti(€295,-), aan het eind resultaat te zien was dit absoluut geen foute keuzen.

Het moederbord

Het moederbord bepaald alles in een build, we wilde onder het budget blijven en toch een snelle Intel cpu en mogelijke uitbreiding voor later. Met dit in gedachte wilde we dus een moederbod met een 1151 sock, een PCIe 3.0 x16 slot en als kers op deze taart ruimte voor twee!! M.2 sticks. Met deze vereisten kwamen we op een handje vol moederborden uit. Uit eindelijk is het de Gigabyte Aorus I Z390 Pro Wifi(€172,90) geworden.

De M.2 ssd(s)

Voor de M.2 ssd sticks was het eindelijk een no-brainer, samsung domineert al meerdere jaren de ssd markt met hun stabiele controllers en goede snelheden. Hierdoor zijn we gegaan voor de Samsung 970 evo serie. Wel was het even twijfelen of we twee keer 256Gb of één keer 500Gb zouden doen. Aangezien we twee keer 256Gb in RAID0 zouden kunnen zetten waardoor we de lees en schrijf snelheden met 40% konden verhogen ten opzichten van één keer 512Gb.

Uit eindelijk hebben we dat niet gedaan en zijn we voor één keer 500Gb gegaan. Namelijk de SSD 970 EVO NVMe M.2 500GB (€119,99). Omdat ssd een maximaal aantal keer hebben dat er op geschreven kan worden wil je dat juist beperken. Wat juist het nadeel van een RAID is, is dat alles juist exact verdeeld moet blijven, waardoor er constant op de ssd’s geschreven wordt. Ook is er in de toekomst ruimte om er nog een 1TB M.2 ssd in te stoppen.

De behuizing

Een van onze favoriete eigenschappen van de door ons geleverde computers is dat ze allemaal zo klein mogelijk moeten blijven zonder in te leveren op prestatie. Omdat we nu bijna alle maten hebben van de onderdelen, konden we onze behuizing kiezen. We zijn gegaan voor de Fractal Design Node 304 Zwart(€77,60). Deze behuizing is echt klein te noemen, en dat terwijl dat er een van de grootste GPU’s in past samen met een van de grootste CPU coolers. Aangezien wij deze behuizing al eerder hebben gebruikt was het een keuze waar we nooit spijt van zullen hebben.

De CPU cooler

Met het budget limiet bijna bereikt voor de computer werdt het ons steeds heter onder de voeten. Dit moesten we koelen met de Noctua NH-D14(€70,-), dit is een van de grootste en in onze mening DE beste cpu cooler die niet met vloeistof werkt. Met het grote koelblok en de stille fans is dit de ideale combinatie voor onze Intel 8700k. Wel moet je goed opletten met deze cooler dat hij niet in de weg gaat zitten met je PCIe 3.0 x16 slot. Voor een klant willen we natuurlijk niet gaan slijpen in een computer.

De hulp fan

Met de behuizing die wij hebben gekozen komen een paar standaard fans geleverd. Ook al zijn deze prima voor een computer die best wel een beetje geluid mag maken, waren ze niet geschikt voor deze computer. Want buiten gamen om moet je er ook nog goed op kunnen werken met word en in onze mening mag je hem dan niet horen. Daarom hebben wij de grote standaard fan vervangen door een stillere namelijk de Noctua NF-A14 PWM, 140mm(€25,45).

Het geheugen

Vroeger was het nog heel belangrijk wat voor soort geheugen je koos, want sommige geheugens werkten alleen bij Intel of alleen bij AMD. Gelukkig is dat in deze tijd niet meer zo. Hierdoor was het kiezen van geheugen een super snel klusje. Kies DDR4 geheugen dat boven de 2000 Mhz werkt en klaar. Wel moet je rekening houden met hoeveel Gb geheugen je neemt. Nu 8Gb een beetje standaard is, wilde wij rekening houden met de toekomst. Dus wilde wij 16Gb en ook nog rekening houden met de toekomst van die toekomst. Daarom hebben we gekozen voor één stick van 16Gb waardoor dit later nog uit te breiden is naar 32Gb. Daarom hebben wij gekozen voor G.Skill Aegis F4-2400C15S-16GIS (€73,05).

De voeding

Vroeger had je een hele sterke voeding als hij 400 watt was. Tegenwoordig heb je al snel 750 watt nodig bij een gaming pc. Met alle onderdelen die wij hebben gekozen hadden we echt net genoeg aan een voeding van 500 watt, alleen om zeker te zijn hebben wij gekozen voor een voeding van 550 watt. Als het om voedingen gaat hebben wij echt alleen maar goede ervaringen met Corsair, hierdoor is dit merk onze standaard geworden. In dit geval zijn wij dan ook gegaan voor de Corsair RM550x (2018) Zwart(€90,-). Het mooie aan de meeste voedingen van tegenwoordig, is dat als het verbruik onder een bepaald vermogen komt dat de fan dan uitschakelt. Wat natuurlijk een must is voor een stille computer.

Foto’s

Samengevat

Voor deze keer nam TVES – Computers Emmen jullie mee langs ons denk proces om deze gaming computer te bouwen. Hier onder staat het lijstje met onderdelen die wij hebben gekozen en de prijzen. Als er vragen of opmerkingen zijn neem dan gerust contact op, wij reageren dan zo spoedig mogelijk en misschien leren we van elkaar.

CpuIntel i7-8700k€377,99
GpuGigabyte Nvidia RTX2060 OC 6G€365
MoederbordGigabyte Z390 I AORUS PRO WIFI€172,90
Ssd(s)SSD 970 EVO NVMe M.2 500GB€119,99
BehuizingFractal Design Node 304 Zwart€77,60
Cpu coolerNoctua NH-D14€70,-
Hulp fanNoctua NF-A14 PWM, 140mm€25,45
GeheugenG.Skill Aegis F4-2400C15S-16GIS€73,05
VoedingCorsair RM550x (2018) Zwart€90,-
Totaal prijs€1371,98

*Alle prijzen zijn de prijzen op 11-05-2019.


0 reacties

Geef een reactie