DS218+ met toebehoren

Iedereen heeft er wel eens van gehoord de cloud hier de cloud daar maar wat is nou eigenlijk de cloud? Heb je er echt een nodig? Voor wie is het bedoel? En waar is de cloud?

Wat is nou eigenlijk de cloud?

De cloud is eigenlijk een heel ruim begrip en zeker in de volksmond, het kan namelijk meerdere dingen betekenen. Voor de meeste mensen is het een plek waar je foto’s kunt opslaan zonder dat het je ruimte op je telefoon of laptop kost. Dit wordt dan gedaan met behulp van een bedrijf zoals Apple, Google, Microsoft, Dropbox, WeTransfer en nog veel meer. Dit zijn allemaal voorbeelden van bedrijven die ook stukjes “cloud” leveren in de vorm van opslag. Deze bedrijven hebben namelijk enorm veel opslagruimte ter vergelijking. Een gemiddelde telefoon had 4 jaar geleden maar 32Gb aan opslag en dit was genoeg voor een boel foto’s. Maar bijvoorbeeld Apple heeft bijvoorbeeld al in 2011 een nieuwe opslag park gekocht van ruim 12 petabyte. Dit is gelijk aan 32.000.000 Gb opslag en wat ze hier mee doen is onderander verhuren aan de mensen. Voor 15 euro per maand krijg je daar 2000Gb van dit is ruim 62 keer meer dan die telefoon van 4 jaar oud.

Wat is de cloud nog meer?

Maar genoeg over opslag want dat is niet de enige waar de cloud voor staat veel universiteiten in Nederland gebruiken allemaal “cloud computing”. Dit is eigenlijk een moeilijk woord voor “berekenen op afstand” het idee hier achter is dat sommige bedrijven “super computers” hebben. Dit zijn computers die vele malen sneller dan de gaming pc’s van wedstrijd gamers. Terug naar cloud computing op het UMCG bijvoorbeeld worden vaak ingewikkelde biologische simulaties gemaakt alleen om deze te maken kost zoveel kracht dat de computers die het UMCG heeft dit niet kan redden. Hiervoor huren zij dus een stukje van de super computer, om hier dan die simulatie op te maken. Zoals je dus ziet kan het woordje cloud heel veel betekenen.

Cloud samengevat

Om een lang verhaal korter te maken betekend cloud niets meer dan “van een ander computer” en of die computer in huis staat of aan de andere kant van de wereld. Zolang je de middelen van die computer kunt gebruiken zonder dat je zelf achter die computer zit, kun je het eigenlijk zien als cloud computing.

Wat heb je nodig om zelf een opslag cloud te maken

Omdat de meeste mensen baad hebben bij een opslag cloud gaan we het daar nu ook alleen nog over hebben. Want het doel van een opslag cloud is dat je overal bij je bestanden kunt komen terwijl ze ergens op één of meerdere veilige locaties staan opgeslagen. Het is afhankelijk van de portemonnee hoe groot, snel en veilig je je eigen cloud maakt. In ons geval hebben we budget om op ons hoofdkantoor een opslag module te hebben staan en op een externe locatie hebben wij er ook nog één staan. Maar wat heb je nodig voor een eigen opslag cloud:

  • Een internet verbinding: omdat je ander niet van buiten je huis er bij kan komen
  • Opslag ruimte: want de bestanden moeten wel ergens worden opgeslagen.
  • Een nieuwe of oude computer: De computer is nodig omdat deze zorgt dat we op een snelle en veilige manier bij de bestanden kunnen komen.

En dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt om een eigen cloud te maken. Maar wat kost dan zal je jezelf dan afvragen. Wat wij nu eigenlijk aanraden is iets wat voor de meeste mensen al te veel opslag is. Niet dat er iets is als “te” veel opslag maar hoe meer opslag hoe duurder alles wordt. Hier onder een lijstje met product linken.

De opslag schijven 8000Gb per stuk €230,- 2X

De opslag computer €544,- x1

De totaal prijs is € 1004,- met deze installatie heb je 8000Gb aan eigen cloud opslag. Nu lijkt dit enorm duur en dat is het ook zeker om het in een keer te betalen. Dit bedrag staat namelijk gelijk aan 6 jaar lang een cloud van 2000Gb. De grote voordelen van zelf een cloud maken zijn er zeker wel, je kunt dit namelijk delen met verschillende mensen. Wij hebben zelf een cloud van 16000Gb deze koste 1600,- euro, maar deze delen wij met zes ander mensen. Als al deze zes mensen €15,- per maand zouden betalen ben je na 1,5 jaar al goedkoper uit met zelf een cloud maken.

DS218+ met toebehoren

Conclusie

Ben jij iemand die aan de toekomst en aan je portemonnee denkt dan is een eigen cloud wel een uitkomst voor jou als je er zelf de tijd in steekt, of ons vraag om alles voor je te doen. MAAR ben je iemand die handig is met computer en hou je van nieuwe dingen proberen. Dan is er echt geen betere keuze die je kunt maken dan zelf een cloud te gaan maken. Het is een leuke uitdaging die je niet alleen slimmer maakt maar die je ook een heleboel centjes kan besparen.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *