Nieuwe meterkast

Deze woensdag werden wij net na sluitingstijd gebeld omdat we op het moment van bellen niet bereikbaar waren hebben we de klant direct een whatsapp bericht gestuurd. Dit omdat wij na sluitingstijd niet telefonisch bereikbaar zijn voor nieuwe klanten. Bestaande klanten hebben hierin dan wel een hogere prioriteit, maar wel helpen binnen werktijden iedereen gelijkwaardig. Maar terug naar de kern, het doel van de opdracht de Electra vernieuwen voor de keuken.

Het doel: Er moet een nieuwe keuken komen in oktober

Het is altijd wel een memorabel moment als je zelf hard hebt gespaard voor een mooie nieuwe keuken. Alleen stiekem komt er nog vaak veel meer bij kijken dan wat kastjes met een afzuigkap, kookplaat, oven en een koelkast namelijk de stroom. Kan je namelijk alles zomaar wisselen?? Helaas niet. Zijn er wel genoeg stopcontacten en gaat er niet teveel stroom lopen door één groep? Zeker in oudere woningen kan dit een redelijk probleem zijn.

De kookplaat

In onze Waarom TVES Techniek pagina hebben we het hier al eens over gehad. Bij het installeren van een elektrische kookplaat is er vaak spraken een speciaal stopcontact. Namelijk een PERILEX aansluiting dit zijn speciale aansluitingen die op verschillende manier aangesloten kan worden. Daarom is het belangrijk om te kijken op welke methode de kookplaat werkt. Dit kan namelijk op drie fase zijn maar het kan ook twee keer één fase zijn. Ook zit er verschil in het vermogen van de aansluiting, een normale kookplaat heeft meer dan genoeg aan 16A. Maar een extra krachtige 25Amper kookplaat heeft ook weer een andere stekker.

Helaas houd het niet op bij een nieuwe stopcontact, want deze stopcontacten moeten in de meterkast ook weer speciaal worden aangesloten. Het is ook weer verschillend hoe dat dit gedaan moet worden afhankelijk van de kookplaat. En dan ook weer het aantal fases en hoeveel ampère de kookplaat gaat gebruiken. Aangezien het een eis is dat de kookplaat zijn eigen groep heeft in de meterkast zal hier ook naar gekeken moeten worden.

De oven

Wat vervelend is dat die kookplaat alleen al niet genoeg was er moet volgends de wet ook losse groen zijn voor een inbouwoven. Dat houd dus in dat je in de meterkast daar ook nog ruimte voor over moet hebben. Maar buiten dat zal er voor iedere nieuwe groep ook een nieuwe kabel gelegd moeten worden. Maar hoe komt die kabel dan van de meterkast naar de nieuwe keuken. Dit zijn vaak allemaal dingen die vergeten worden bij de aanschaf van een nieuwe keuken.

De Koel/Vries kast, de afzuigkap en de vaatwasser

Om toch positief te eindigen hoeft niet alles een losse groep te hebben. Alleen is het wel verstandig om deze drie onderdelen samen op een nieuwe groep te zetten en niet nog eens bij de rest van het huis er op houden. Het zou toch echt sonde zijn dat de koelkast of vaatwasser stopt als iemand boven de föhn in het stopcontact stopt.

De meterkast

Nu hebben we drie probleemkopjes dit moet onderhand toch genoeg zijn? NOU… nee omdat deze klant nog een oude meterkast heeft zal deze ook vervangen moeten worden. Want we gaan van een meterkast met één fase en drie smeltveiligheid zekeringen naar een meterkast met 6 aardlekautomaten waarvan één speciaal is die extra ruimte nodig heeft namelijk de kook groep en aardlekschakelaar van de kookplaat.

Het eerste bezoek

Tot nu toe was alle informatie gebaseerd op het korte whatsapp gesprek hierop hadden we al een paar basis opties alleen na ons bezoek hebben we deze moeten bijwerken omdat we er vanuit gingen dat de kookplaat drie fase was omdat dit via de app werd gezegd. Nadat het type nummer van de kookplaat bekend was konden we direct kijken of dit echt het geval was. Gelukkig was dit niet het geval wat de klant weer wat geld bespaard. Omdat we hierdoor de meterkast enkel fase kunnen houden wat in de maandlasten vast recht scheelt. Ook heb ik tijdens het bezoek kunnen zien wat er allemaal in de keuken komt. Hieruit blijft dat er veel moet worden gefreesd maar dat is geen probleem in de gips muur.

De opties:

Normaalgesproken geven we de klant een aantal opties en dat doen we deze keer ook maar dan met namen welk merkt de klant wilt gaan gebruiken in de meterkast. Namelijk ABB, Eaton, Hager of Schneider Electric ze zijn natuurlijk allemaal wel volgends de wet goed gekeurd en ze zullen allemaal hun werk doen. Maar ze zien er toch anders uit, het ook wilt toch ook wat? Onze voorkeur gaat uit naar Eaton niet omdat de rest slecht is maar omdat Eaton prijs/kwaliteit heel sterk is. Een leuk extraatje is ook dat Eaton fabrieken in Nederland is zo spek je toch de Nederlandse pot heet meeste.

Het resultaat

Dit keer heeft TVES geholpen met het Electra vernieuwen voor de keuken. Dit is ook nog eens gedaan voor de fractie van de prijs die onze concurrentie zou rekenen. De offerte van de concurrentie stond namelijk op een dikke 5000,- euro. Dit was gebaseerd op drie mannen van 50,- euro per uur… Hier zitten wij dan ook dubbel onder zonder dat dat aan het resultaat af te zien is, dat is nou iets waar wij echt trots op zijn! Het totale eind bedrag was namelijk: 2000,- euro.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *